Na vrh stranice

Kako odabrati pravu balirku?

Cijene otpadnog kartona i folije dostižu rekordne cijene tako da tvrtke koju imaju balirke i time postižu najviše cijene otkupa javljaju o povratu investicija ispod dvije godine.

No kako da vaš karton i folija postignu najviše cijene i kako da to bude iz godine u godinu.

Donosimo vam iskustva i preporuke na što da obratite pažnju prilikom nabavke balirke.

1.      Veličina i kapacitet 

Postoje manje, srednje i velike vertikalne balirke te postoje isto tako horizontalne balirke manjeg ili većeg kapaciteta.

Veličinu balirke potrebno je odabrati prema mjesečnoj količini materijala koji namjeravate balirati. Isto tako važno je znati dali se određena količina materijala balira tijekom jedne radne smjene ili više smjena.

Ukoliko se želi balirati više materijala odjednom, najbolje je instalirati višekomornu balirku.

Ukoliko imate više od 10-20t materijala mjesečno i važno vam je da je baliranje automatsko, razmislite o horizontalnoj balirci, koja je u početku skuplja no zahtjeva manje rada a bale  zbog dimenzija postižu više cijene.


2.      Sigurnost 

Balirka je stroj koji teži od sto kila pa do nekoliko tona. Priključena je na jednofaznu ili trofaznu struju.

Bale koje izlaze iz balirke mogu biti od 40 do 1.000kg.

Zbog svega ovog od iznimne važnosti da balirka ima ugrađene sve sigurnosne mjere koje uklanjaju svaku mogućnost ozljede prilikom korištenja.

Vertikalne balirke vrlo je jednostavno koristiti no preporučujemo da se prije same upotrebe balirke provede osposobljavanje zaposlenika koji će balirku koristiti


3.      Glasnoća 

Balirke ovisno o kvaliteti imaju i različitu glasnoću. Nekvalitetnije balirke su obično glasnije te je to potrebno uzeti u obzir ukoliko se u blizini balirke kreću ljudi. 


4.      Kvaliteta 

Balirka je proizvod koji se sastoji od zavarenih i zašarafljenih čeličnih ploća i ostalih dijelova i elektroničkih kompoonenti.

Kod nekvalitetnih balirke se dešava pucanje vareva ili vijaka što zbog težine pojedinih dijelova dovodi korisnike u opasnost.

Uzmite u obzir da postoje balirke koje su u startu povoljnije, no isto tako računajte na visoke troškove dolaska servisera, cijenu rezervnih dijelova te njihovu dostupnost.

 

5.      Balirka sa vagom ili internetom

Kao i kod svih ostalih suvremenih uređaja kvalitetne balirke dolaze sa opcijama spojenosti na internet te ugrađenim vagama. Time je korisnik u potpunoj kontroli nad funkcijama balirke te ima informaciju o težinama proizvedenih bala.

Balirke su strojevi koji trebaju biti u besprijekornoj funkciji najmanje deset godina. Zbog toga je vrlo važno prilikom nabavke odabrati pravu dimenziju te se uvjeriti u kvalitetu kako bi se izbjegli servisi, rizici po pitanju zaštite na radu te dugovječnost stroja. Jednom kada počnete koristiti balirku prestati ćete plaćati troškove odvoza, troškove reklamacija (jer se vidi što je u bali) te ćete biti u boljoj pregovaračkoj poziciji prilikom prodaje vaših otpadnih sirovina sakupljaču ili recikleru.

 

Nazad

Interzero d.o.o., tvrtka ALBA Group, djeluje na području usluga gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj od 2005 godine. Glavne usluge tvrtke čini organizacija sakupljanja, oporabe i zbrinjavanja otpada, povratna logistika i organizacija centralnog zbrinjavanja otpada, deambalažiranje i uništenje zbrinjavanje robe koja je neprikladna za potrošnju ili prodaju, preuzimanje povratne i nepovratne ambalaže, trgovanje sirovinama, prodaja, najam i servis strojeva za otpad te savjetovanje.

Uz ALBU, Interzero je brend pod okriljem ALBA Grupe. ALBA Grupa posluje s oko 7.500 zaposlenika u Njemačkoj, Europi i Aziji. S godišnjim prometom od cca. 2,2 milijarde eura (2015.) ALBA grupa je jedna od vodećih tvrtki za recikliranje i zaštitu okoliša, kao i ponuđača sirovina diljem svijeta. Samo u 2015. godini, ALBA Grupa je smanjila gotovo 5,9 milijuna tona stakleničkih plinova u usporedbi s primarnom proizvodnjom, a istodobno oko 51,8 milijuna tona primarnih sirovina kroz aktivnosti recikliranja. Daljnje informacije o resursima i recikliranju možete pronaći ovdje: www.recyclingnews.info.

Korištenje priložene slike ovlašteno je pod uvjetom da je priznati izvor "Interseroh".